BAŞKAN CELÂL İÇTEN

2 Şubat 1955’te İstanbul Fatih’te doğdu. Babası Şefik İçten 1919 yılında Köstence de doğmuştur. Annesi Ömrüye İçten 1928 yılında İstanbul Fatih’te doğmuştur. 5 kardeşli bir ailenin çocuğudur.

Babasının babası Murtaza İçten’ in Bahçesaray’ın Mırzay sülalesinden; babasının annesi Meryem’ in Kezlev’ in Çağatay sülalesinden olduğu söylenir. Annesinin ailesi Kezlevlidir. Babasının babası kundakta bebekken Kırım Bahçesaray’dan çıkmıştır.

İstanbul Fatih’e yerleşirler. Fatih medresesinde okuduğu ve Köstence’ye hoca olarak gittiği ve orada Kezlevli Meryem hanımla evlenir. 6 çocukları olur.3 Kız, 3 Erkek. Çocuklardan birisi vefat eder kalan 5 çocuk aileleri ile birlikte İstanbul Fatihe Köstence’ den 4 Nisan 1939 tarihinde dönerler.

Celal İçten  İlk öğretimini İstanbul Fatih Çapa ilkokulu ve ortaokulunda, Bakırköy Akşam Ticaret Lisesi’ ni Bakırköy’ de okudu. Celal İçten Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Teknik Ressam, Eğitici ustadır. 1982 de kurduğu şirkette kurucu ortak ve sanayicidir. İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası üyesidir. İstanbul muhasebeciler odası üyesidir.

Celal İçten 22.08.1983’de Kırım Bahçesaray  Almatarkan’ dan göç eden ailenin kızı olan Çatalca İzzettin köyü doğumlu Tülay Otçu ile evlendi. Bu evlilikten 1985 doğumlu Mukaddes Berrak İçten, 1987 doğumlu Bahadır Burak İçten, 1994 doğumlu Meryem Berrin İçten doğdular.

Celal İçten Kırım kökenli bir aile olması itibariyle Kırım’a ve Kırım Tatar Türklerine büyük bir ilgi duydu. Milletine karşı yapılan soykırımlarını ailesinden ve kitaplardan öğrendi. 1981 yılında Türkiyede Kırım Tatarlarının lideri olan Emel mecmuasını çıkaran Av. Müstecip Ülküsal’ la tanıştı. Müstecip Ülküsal’ı sık aralıklarla ziyaret etti ve Kırım konusunda ondan bilgiler aldı. Kırım mücadelesindeki bilgi ve prensipleri ondan öğrendi ve tavsiye ettiği genç arkadaşları ile Kırım Milli davasında halen çalışmaya devam ediyor.

Kırım konusundaki önem verdiği çalışmalar milli kimlik ve milli mektepler, İstanbul derneğinde 1994’ ten beri Bahçesaray dergisinin sahibidir. Bu dergi halen çıkmaya devam ediyor.

1984 Kırım Derneğine üye oldu. 1988 yılında Emel Vakfı ve Kırım derneğinde muhasebeci olarak gönüllü çalışmaya başladı. Kırım’a ilk defa Eylül 1989 yılında kayınbiraderi Turgut Otçu ile birlikte gitti. Bu seyahatler daha sonra sık sık devam etti. 1993 yılında Emel Vakfına üye oldu.

Mart 1993 yılında İstanbul Kırım Türkleri derneğine başkan oldu. Başkanlığı aralıksız olarak günümüze kadar devam diyor.

2000 yılında Ankara’da kurulan Kırım Vakfına kurucu üye oldu. İstanbul Türk ocağı üyesidir. Kırımda kurulan vakfa da kurucu üye oldu. Vatan yolundaki mücadelesi Kırım, Kırım Tatar Türklerinin olana kadar devam edecektir. Allahın izniyle.